رشته بینایی سنجی
آنچه در این مقاله میخوانید:
✅️ معرفی رشته بینایی سنجی
✅️ حوزه فعالیت رشته بینایی سنجی
✅️ محل اشتغال بینایی سنج کجاست
✅️ خوداشتغالی در رشته بینایی سنجی
✅️ بازار کار و درآمد بینایی سنجی
✅️ مهاجرت تحصیلی و کاری در رشته بینایی سنجی
✅️ آیا امکان ادامه تحصیل در رشته بینایی سنجی وجود دارد؟
✅️ برای موفقیت در شغل بینایی سنجی چه روحیه ای لازم است؟
معرفی رشته بینایی سنجی
دوره تحصیل در مقطع کارشناسی رشته بینایی سنجی ۴ سال و شامل ۱۴۶ واحد است. ۷۳ واحد آن مربوط به دروس اختصاصی، ۲۳ واحد دروس عمومی، ۴۲ واحد دروس پایه و ۸ واحد به کارآموزی و پایان نامه اختصاص دارد.
✅️ حوزه فعالیت رشته بینایی سنجی :
✔️تشخیص و تصحیح عیوب انکساری چشم (نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم) با تجویز عدسیهای مناسب مثل عینک یا لنزهای تماسی.
✔️تشخیص و تصحیح اختلالات دید و تنبلی چشم.
✔️ آموزش بهداشت عمومی چشم و بهداشت بینایی در محیط های کار و تحصیل.
✔️ ارجاع بیمار (در صورت نیاز) به چشم پزشک، متخصص گوش و حلق و بینی، متخصص داخلی یا متخصص مغز و اعصاب.
✅️ محل اشتغال بینایی سنج کجاست:
یک کارشناس بینایی سنجی یا اپتومتریست در بخش های زیر به استخدام در می آید:
✔️بیمارستان های دولتی
✔️بیمارستان های خصوصی
✔️مراکز بهداشت
✔️کلینیک های خصوصی بینایی سنجی و چشم پزشکی
✔️ارتش
✔️سازمان های نظامی و انتظامی
✅️ خوداشتغالی در رشته بینایی سنجی:
یک کارشناس بینایی سنجِ حرفه ای که سرمایه اولیه برای خریدِ وسایل و تجهیزات اپتومتری، کلکسیون عینک برای فروش و خرید یا اجاره مکان مناسب را دارد می تواند با گرفتن مجوز دفترکار به صورت شخصی کار کند.
✅️ با تحصیل تا مقطع دکتری بینایی سنجی احتمال جذب در دانشگاه علوم پزشکی به عنوان عضو هیات علمی وجود دارد؛ اما در حال حاضر استخدام هیات علمی بینایی سنجی بسیار بسیار کم است. البته تعداد دانشجوی مقطع دکترا در رشته بینایی سنجی هم زیاد نیست.
بینایی سنج دقیقا چکار می کنه؟
بینایی سنج با کمک دستگاه های مخصوص؛ ابتدا مشکلات بینایی شما را تشخیص می دهد و بعد به انجام یکی از کارهای زیر مبادرت می کند:
✔️نمره عینک تعیین می کند.
✔️عینک یا لنز تجویز می کند.
✔️ورزش ها و تمرین های چشمی برای بهبود وضعیت چشمِ مراجعه کننده به او آموزش می دهد.
✔️ برای بهبود وضعیت چشم مراجعه کننده به او توصیه های بهداشتی می کند.
✔️در صورت تشخیص بیماری خاص در چشم مراجعه کننده مثل آب مروارید، آب سیاه، عیوب قرنیه و ... که نیاز به درمان طبی دارد، بیمار را به پزشک متخصص چشم ارجاع می دهد.
✅️ نکته حائز اهمیت در خوداشتغالی بینایی سنجی این است که:
✔️بینایی سنج مجاز است عینک هایی را که تجویز می کند خودش بسازد و بفروشد و کارشناس بینایی سنجی که این کار را می کند درامد بیشتری دارد.
✅️ بازار کار و درآمد بینایی سنجی:
چون تعداد فارغ التحصیلان بینایی سنجی کم است و هر سال در کل کشور فقط ۴ دانشگاه و سرجمع حدود ۱۰۰ نفر دانشجوی بینایی سنج پذیرش می کنند و دانشگاه آزاد هم این رشته را ندارد؛ بینایی سنجی بازار کار نسبتا خوبی دارد و در مقایسه با خیلی از رشته های دیگر که هر ساله هزاران فارغ التحصیل وارد بازار کار می کنند، بینایی سنجی فارغ التحصیل کمتری دارد.
✅️ درآمد بینایی سنجی در بخش خصوصی مثل کلینیک ها و بیمارستان های خصوصی بستگی به توافق با مدیر آن بخش دارد که چطور توافق کرده باشند. اما معمولا برای کسی که سابقه کار و تجربه قابل قبولی دارد؛ حق الزحمه در بخش خصوصی از بخش دولتی بیشتر است.
✅️ میزان درآمد در زمینه خوداشتغالی بینایی سنجی بستگی به چند عامل دارد:
✔️اینکه روابط عمومی کارشناس بینایی سنج چقدر ثمر بخش و خوب باشد. ارتباط موثر و تبحر در تشخیص بیماری های چشم یک عامل چشمگیر در جذب مشتری است.
✔️ اینکه کلکسیون عینک های فروشی او چقدر به روز، مقاوم، قیمت مناسب و عامه پسند باشد.
✔️ اینکه با چشم پزشک ها چقدر رابطه اش خوب باشد. لینک بودن با متخصصین چشم؛ یک عامل مهم در بالا رفتن درآمد بینایی سنج است.
✔️ اینکه چقدر با سواد، متعهد به کار و منظم باشد.
✅️ در صورت داشتن همه این فاکتورها که گفتیم؛ یک بینایی سنج می تواند در زمینه خوداشتغالی موفق عمل کرده و به درآمد بالا برسد.
✅️ مهاجرت تحصیلی و کاری در رشته بینایی سنجی:
✔️افرادی که قصد ادامه تحصیل در رشته بینایی سنجی در خارج از کشور را دارند، در ابتدا یک دوره ۴ ساله دانشگاهی تا مقطع لیسانس را می گذرانند و سپس برای تحصیل در رشته بینایی سنجی اپلای می کنند.
✔️مدرک کارشناسی مورد نیاز برای این رشته ترجیحا باید یکی از رشته های مربوط به علوم زیست شناسی، شیمی و یا فیزیولوژی باشد. یعنی اگر رتبه شما به بینایی سنجی نرسید و قصد مهاجرت و تحصیل در این رشته را دارید می توانید یکی از این رشته های گفته شده را در دانشگاه بخوانید و بعد از دریافت مدرک کارشناسی اقدام به گرفتن پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور کنید.
✔️تحصیل در رشته بینایی سنجی در خارج از کشور از ابتدای ورود به این رشته چهار سال دیگر نیز به طول می انجامد یعنی اولین مقطع تحصیلی برای کار به عنوان بینایی سنج، ۸ سال می باشد. خوشبختانه بسیاری از دانشگاه ها در سراسر جهان برنامه های آموزشی بینایی سنجی آنلاین را برای علاقه مندان در نظر گرفته اند.
✔️پس دانشجویان با داشتن مدرک کارشناسی یک رشته مرتبط با بینایی سنجی می توانند برای ادامه تحصیل خود در رشته بینایی سنجی اپلای کنند.
✔️متقاضیان برای اپلای در مقطع کارشناسی رشته بینایی سنجی باید ابتدا فرم درخواست پذیرش آنلاین را که در وب سایت رسمی هر دانشگاه موجود است، پر کنند و سپس مدارک مورد نیاز را تهیه کرده و مراحل لازم را انجام دهند.
✅️ آیا امکان ادامه تحصیل در رشته بینایی سنجی وجود دارد؟
✔️ادامه تحصیل تا مقطع دکترا امکان پذیر است. در ایران سه دانشگاه برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد رشته بینایی سنجی وجود دارد که در مجموع هفده دانشجو می پذیرند.
✔️این رشته در مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نمی باشد و به صورت عمومی برگزار می شود.
✔️اما مقطع ارشد و دکترای این رشته دارای گرایشهای متعددی است. از جمله:
✔️بینایی سنجی کودکان
✔️بینایی سنجی رفتاری
✔️بینایی سنجی و درمان دید کم
✔️نورو- اپتومتری
✔️بینایی سنجی پیری
✅️ برای موفقیت در شغل بینایی سنجی چه روحیه ای لازم است؟
✔️بینایی سنجی کار تمیزی است و برخلاف بعضی رشته های بالینی با خون و مریض بدحال و زخم و عفونی و معلولیت و استرس و شیفت شب و کشیک سروکار ندارد. در روزهای تعطیل می توانید تعطیل باشید؛ برخلاف مشاغلی مثل پرستاری و پزشکی. به همین جهت انتخاب این رشته به داوطلبینی که علاقه به کادر درمان با کار تمیز دارند توصیه می شود.
✅️ بینایی سنجی دارای طرح اختیاری می باشد.